පොල් බෑයක ප්රමාණයේ පොල් කොටසකට හදා ගනිමු.
අවශ්ය ද්රව්ය
* උඳු ඇට මේස හැඳි 1ක්
* කඩල පරිප්පු ඇට
මේස හැඳි 1ක්
* කොළ පැහැයට සම්බෝලය සාදයි නම්, අමුමිරිස් කරල් 10ක් පමණ.
රතු පැහැයට සම්බෝලය සාදයි නම් වියළි මිරිස් කරල් 10ක් පමණ.
* හිංග් (පෙරුම්කායම්)
* සියඹලා මේස හැඳි 2ක් පමණ
සියඹලා ටික පොඩි කප් එකකට දමා සියඹලා වැහෙන මට්ටමට උණු වතුර දමන්න. විනාඩි කිහිපයක් තැම්බෙන්න ඉඩ හරින්න. හැන්දක් ගෙන හොඳින් කලතා සියඹලා ඇට ඉවත් කරගන්න. එවිට හොඳ උකු ගතියකින් යුතු සියඹලා පේස්ට් එකක් ලැබේ.
* පොල් බෑයක ගාගන්නා ලද පොල්
* පොල් තෙල් මේස හැඳි 3ක් පමණ
* ලුණු තේ හැඳි 2ක් පමණ (අවශ්ය පරිදි අඩු වැඩි කරගන්න.)
තෙම්පරාදුව සඳහා
* පොල්තෙල් මේස හැඳි 2ක්
* හීනියට ලියාගත් රතුලූනු මිටක් පමණ
* අබ තේ හැන්දක්
* කෑලි මිරිස් තේ හැන්දක්
* කරපිංචා ඉත්තක්
සාදන ක්රමය
01. පොල් බෑයක ප්රමාණයේ පොල් දැමිය හැකි තාච්චියක් ළිප මත තබා මඳක් රත් වූ පසු පොල් තෙල් මේස හැඳි 3ක් දමන්න.
02. තෙල් ටික රත් වූ පසු කඩල පරිප්පු ටික තාච්චියට දමන්න. ඉන්පසු උඳු ඇට ටික දමන්න. මඳක් රන් පැහැයට හුරුවන තෙක් බැදගන්න. ළිපේ ගින්දර මධ්යම ප්රමාණයට තබන්න.
03. කඩල පරිප්පු හා උඳු ඇට ටික බැදුණු පසු හිංග් (පෙරුම්කායම්) කුඩු දමන්න.
04. හිංග් කුඩු සිංහල බෙහෙත් බඩු කඩවලින් මිලදී ගත හැකියි. නැතිනම් පෙරුම්කායම් ද ගත හැක. හිංග් එකතු කළ පසු මිරිස් කරල් ටික එකතු කළ යුතුය. මෙහිදී කොළ හෝ රතු වර්ගයට අදාළව තමාට කැමති පරිදි අමු මිරිස් හෝ වියළි මිරිස් කරල් දැමිය හැකියි. මිරිස් කරල් ටික මඳක් තෙලේ බැදෙන්න ඉඩ හරින්න.
05. යාන්තම් තෙලෙන් මිරිස් කරල් ටික බැදුණු පසු සාදාගත් සියඹලා පේස්ට් එක එකතු කරන්න. හොඳින් කවලම් කරමින් බුබුළු දමන තෙක් තෙම්පරාදු කරගන්න.
06. මෙසේ සියඹලා පේස්ට් එක තෙම්පරාදු වූ පසු ළිප නිවා දැමිය යුතුය. ඉන්පසු ගාගත් පොල් ටික එම තෙම්පරාදුවට දමා මිශ්ර කළ යුතුය. එසේ හොඳින් මිශ්ර කර පසෙකින් තබාගන්න.
07. තෙම්පරාදුව සකසා ගැනීමට අවශ්ය පරිදි වෙනත් තාච්චියක් ගෙන ළිප මත තබා පොල් තෙල් මේස හැඳි 2ක් දමා රත්කර ගන්න. තෙල් රත් වූ පසු කරපිංචා කොළ දමන්න. එය යාන්තම් බැදුණු පසු කපාගත් රතුලූනු ටික දමන්න. රතුලුනූ ටික බැදුනු පසු කෑලි මිරිස් ටික දමන්න. ඉන්පසු අබ ඇට ටික දමා අබ පුපුරන තෙක් තෙම්පරාදු කරගන්න. මෙසේ හොඳින් තෙම්පරාදු කරගත් පසු ළිපේ ගින්දර නිවා දමන්න.
08. කලින් සකසා ගත් තෙම්පරාදු පොල් මිශ්රණය බ්ලෙන්ඩර් එකකින් හොඳින් බ්ලෙන්ඩර් කරගන්න. මිශ්රණයට අවශ්ය පරිදි වතුර එක් කළ යුතුය.
09. කෑලි ටික හොඳින් පේස්ට් වන තෙක් ජලය දමා බ්ලෙන්ඩර් කරගන්න. මේ අතර වාරයේ ලුණු තේ හැඳි 1 1/2ක් පමණ දමන්න. සකසා ගත් අබ තෙම්පරාදුව දැන් මිශ්ර කරන්න.
Tharunie